You Plus

Fra evolution til revolution

Historien om verdens mest solgte elektriske bil nogensinde. For Nissan LEAF startede successen for årtier siden.

Siden januar 2018 er mere end 300.000 eksemplarer af Nissan Leaf blevet solgt verden over. Det har gjort Nissan LEAF til den mest solgte landevejsparate elektriske bil i historien. Men successen starter allerede årtier tilbage. Læn dig tilbage og nyd en tur gennem historien.


<1940 – 1960>
I begyndelsen af 1900-tallet var olie ofte sjælden og dyr. Det fastholdt elektricitet som en besnærende mulighed, som ofte blev anbefalet af staten. Nissans første elektriske biler, Tama og Tama senior EMS, lignede stort set andre biler og udførte opgaver som taxakørsel frem til 1950’erne.

 

<1970>
Peace, love og megawatts. Det er svært ikke at falde for designet i den lille, orange konceptbil, Nissan 315X. Det stod klart, at benzin ville blive det dominerende brændstof i lang tid. Men det behøver jo ikke at stoppe nysgerrighed og innovation som fx de regenererende bremser på Nissan EV4-P allerede i de tidlige 70’ere.

<1980>
80’erne gav os Pac-Man, aerobics og store skulderpuder. Men når det gjaldt elektriske biler, begyndte designet at blive mere futuristisk. EV Guide-II og EV Resort, som blev brugt på hoteller og resorts, så allerede ud som noget taget lige ud af Jurassic Park.

<1990>

En elektrisk bil til præsidentens parader? Ja, selvfølgelig. Designet allerede i 1990 og udlånt af Nissan til særlige events som fx at transportere sumo-mestre i sejrsparader eller til at køre forrest i maratonløb.

Og hvad med en til Nordpolsekspeditionen? Hvorfor ikke. Prairie Joy EV blev afsløret på det 31. Tokyo Motor Show i 1995 og fungerede i seks år uden problemer som hjælpekøretøj for Japanese National North Pole Exploratory i Ny-Ålesund på Svalbard i Norge.

<2000>
 Fra MIXIM, PIVO og NIVO til fødslen af LEAF. I det nye årtusinde blev der ikke ligefrem mindre brug for alternative brændstofkilder. Udviklingen af motorer, batterier, design og materialer gik pludselig stærkt, og resultatet var en ren fornøjelse.


<2010>
I løbet af og efter det første årti indtog elektricitet pladsen som fremtidens brændstof. Nissan LEAF satte standarden for den elektriske bil til daglig brug og banede vejen for en mere bæredygtig og fornuftig fremtid. Heldigvis glemte Nissan ind i mellem fornuften og designede lækkerbiskner som ESFLOW Sports car og BladeGlider prototypen. Og hvem ved forresten, om vi ikke alle sammen kommer til at køre i en BladeGlider i fremtiden?